Під дію дискримінації можуть потрапити судді

Восьмеро суддів оскаржили до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду умови дискримінаційного, на їхню думку, конкурсу щодо заміщення вакантних посад суддів у місцевих судах. Їхні інтереси представляють адвокатки Юлія Черватюк та Оксана Гузь. Ми поговорили про це з Юлією, випускницею першого сезону програми «Адвокат Майбутнього», адвокаткою, правозахисницею, експерткою з антидискримінаційних питань.

«До мене звернулися восьмеро суддів з проханням представляти їхні інтереси. Вони оскаржують умови конкурсу, оголошеного ВККС 1 серпня, щодо заміщення вакантних посад суддів у місцевих судах шляхом переведення на посаду судді до іншого суду. Разом із Оксаною Гузь ми представляємо їхні інтереси в суді. Згідно з умовами цього конкурсу, судді, котрі не закінчили кваліфікаційне оцінювання (тобто перебувають на етапі кваліфоцінювання) чи у яких закінчився 5-річний термін повноважень, не можуть взяти участі в конкурсі на переведення до іншого суду. Ці обставини від них не залежать. Комісія склала графіки кваліфоцінювання, однак досі не може його завершити», зауважує адвокатка в коментарі «Адвокату Майбутнього».

За її словами, у позові міститься посилання на рішення Конституційного Суду від 4 грудня минулого року, яким, зокрема, визнано неконституційним заниження посадового окладу суддям, котрі не пройшли кваліфікаційне оцінювання, з 15 до 10 рівнів мінімальних зарплат. Перше засідання по цій справі призначене на 2 вересня.

«Сьогодні суддівський корпус – дуже різний. Є судді, обрані безстроково, є ті, що призначались на 5 років і строк повноважень яких закінчився, а є й такі, термін повноважень яких закінчився, вони пройшли кваліфоцінювання, але досі не призначені», розповідає Юлія Черватюк.

Під дискримінаційні обмеження, зауважує Юлія Черватюк, підпадає близько 2300 суддів. А це – близько 40% суддівського корпусу. «Звісно, не факт, що всі ці судді матимуть бажання подавати заяви про переведення їх до інших судів за цим конкурсом. Однак, навіть ті, хто мав би таке бажання, не зможуть подати відповідні заяви», зазначає вона.

«Очевидно, це – критична точка, що судді почали себе захищати. П’ять років тривала ця судова реформа», додає вона.

Говорити про дискримінацію в українському суспільстві не прийнято, зауважує адвокатка. Особливо серед суддів.

«Вважається, що дискримінація не стосується більшості суспільства. Майже усі дискримінаційні справи замовчуються. А рівень толерування дискримінаційних проявів – дуже високий. Суспільство завжди дистанціювалось від групи, яку дискримінують. Це і ЛГБТ-спільнота, ВІЛ-позитивні, наркозалежні, особи з інвалідністю тощо. Хоча ми побачили, що під дію дискримінації може потрапити така категорія суспільства як судді. Ми зрозуміли, що потрібно терміново звертати увагу суспільства до цієї проблеми. І тоді, можливо, ми не будемо такими толерантними до дискримінації інших груп населення», переконана Юлія Черватюк.

«На жаль, в судах сьогодні не так багато справ з питань дискримінації, тому що у нас не прийнято «виносити сміття» із родини, із колективу тощо. Крім того, для того, щоб розрізняти дискримінаційні прояви, потрібно додаткове навчання, це дуже специфічна категорія справ. Я, та деякі мої колеги, пройшли таке навчання від Української фундації правової допомоги. Можу сказати, що до проходження цього навчання, я також не дуже добре розбиралася в питаннях дискримінації. Але наразі бачу серйозну необхідність для більш широкого обговорення цієї теми та відповідного навчання. Такі справи повинні мати публічний інтерес, тому що не можна толерувати й надалі прояви дискримінації, адже до чого вона може призвести і її масштаби – це ми побачили у випадку із конкурсами щодо суддів» зазначає Юлія.

Додатково

Схожу справу ВС вже розглядає. 02.07.2019 року до КАС ВС було подано перший позов до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання протиправним та скасування рішення № 108/зп-19 від 02 липня 2019 року про оголошення проведення конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах для кандидатів на посаду судді, зокрема, для осіб, які на день подання документів перебувають у резерві на заміщення вакантних посад суддів місцевих загальних судів.

Ухвалою ВС від 19.07.2019 року у справі відкрито провадження та призначено до розгляду у спрощеному порядку без виклику сторін.

07.08.2019 року ВККС на своєму офіційному сайті розмістило повідомлення про визначення переможців конкурсу від 02.07.2019 року та надання до ВРП рекомендацій про призначення на посаду суддів.

В цей же день, 07.08.2019 року ВС постановлено ухвалу про призначення справи до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) осіб на 22.08.2019 року.

09.08.2019 року Позивачем до ВС подано заяву про залучення третьою особою Вищу раду правосуддя та заяву про забезпечення позову.

09.08.2019 року ВС КАС постановив ухвалу про відмову у забезпечені позову.

Станом на 15.08.2019 року ВС заяву про залучення третьою особою ВРП не вирішено.

08.08.2019 року група з 8 суддів звернулися до КАС ВС із позовом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів Українипро визнання протиправним та скасування рішення № 140/зп-19 від 01 серпня 2019 року.

12.08.2019 року у справі відкрито провадження та призначено до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін на 02.09.2019 року.

 

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки авторки. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконувався Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.