Розмова про етику, професію та принципи роботи з правозахисницею Анною Конлі

No client will be worth your ethical reputation,

– Аnna Konli 

1 вересня 2018 року у м. Києві учасники Програми «Адвокат Майбутнього» на запрошення Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні відвідали ланч з др. Анною Конлі – громадською захисницею в прокуратурі округу Міссула, що в штаті Монтана.

Анна Конлі відома своїми справами, пов’язаними з конституційним правом та судовими процесами у сфері цивільного права округу Міссула. Анна працює юрисконсультом в Американській спілці захисту громадянських свобод у Монтані. Пані Конлі успішно представляла інтереси клієнтів у складних та масштабних судових процесах, включаючи колективні позови.

Адвокатка поділилася своїм досвідом роботи у якості адвоката та професора, та розповіла про уроки, які вона винесла під час своєї кар’єри. Її поради стосувалися успішних підходів у веденні захисту клієнта у складних справах, важливості побудови взаємовідносин та правил збереження доброчесності та репутації у турбулентному середовищі.

Учасники зустрічі говорили про етику у юридичній професії, відчуття страху, з яким час від часу доводиться стикатися у повсякденному житті при виконанні складних та часом небезпечних робочих завдань, про те, як знайти баланс між роботою та звичайним світським життям, та як у цьому може допомогти почуття гумору.

Коментарі учасників:

Тетяна Лежух:

Пані Анни Конлі поділилася з нами своїми принципами роботи:

  • Етика. Етика має бути присутня скрізь: потрібно берегти репутацію у спілкуванні з колегами, судом і прокурорами. Якщо юрист втрачає свою репутацію – він втрачає кар’єру.
  • Професіоналізм і доброта. Професіоналізм штовхає тебе на постійне самовдосконалення, доброта дозволяє вберегтися від зовнішньої агресії.
  • Шлях наперекір страхам. Якщо дуже страшно – потрібно робити крок вперед, навіть усвідомлюючи той факт, що всі твої дії будуть піддаватись тиску і критиці. Потрібно йти вперед і вірити в себе.
  • Щирість. Потрібно бути собою і робити все те, як відчуваєш.
  • Баланс і почуття гумору. Життя повинне бути багатогранним. У ньому можуть відбуватись різні події, але потрібно до всього ставитись з гумором та позитивно себе налаштовувати. Інколи позитивний настрій відіграє більшу роль, аніж знання.

Віктор Пальнюк:

Сьогодні, як і в Україні, так і в США, є свої проблеми та питання в правовій системі. Це – питання етики, людський фактор у суді та конституційне право на захист. Тому такі зустрічі об’єднують правників усіх країн

Ганна Прохорова:

З самого початку при обговоренні питання етичних стандартів в юридичній професії пані Анна Конлі сказала дуже цікаву річ, яку я б хотіла викласти мовою оригіналу: No client will be worth your ethical reputation (Жоден клієнт не вартий втрати вашої етичної репутації).

Не даремно, принаймні у Сполучених Штатах Америки, перед тим, як взяти будь-яку нову справу, адвокат має зробити так званий conflict check (перевірку конфлікту інтересів) потенційного клієнта і пересвідчитися, що, у випадку ведення справи такого клієнта, відсутній конфлікт інтересів не лише у нього особисто, але й у цілому в компанії, в якій він працює.

Одна річ, коли через певні етичні вимоги до професії ти відмовишся від клієнта та не отримаєш кошти, проте інша – коли внаслідок недотримання етичних вимог адвокатської професії ти втратиш репутацію, яка, вочевидь, обійдеться тобі набагато дорожче.

Доповідачка відверто відповідала на запитання, ділилася американським досвідом, що забезпечило напрочуд теплу та доброзичливу атмосферу заходу.

***

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.