Як ефективно представляти постраждалих від домашнього насильства – тренінг від адвокаток майбутнього

Домашнє насильство – це не проблема окремої родини, це проблема цілої країни. Актуальність та своєчасність теми підтверджується активними діями законодавця у даному напрямку – прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», численних підзаконних НПА на виконання основного закону, внесення змін до КУпАП, ЦПК, КПК та КК. Зокрема: криміналізація домашнього насильства та деяких видів гендерно-обумовленого насильства, розширення переліку обтяжуючих та пом’якшуючих обставин, запровадження механізму термінових заборонних та обмежувальних приписів, обмежувальних заходів, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство, тощо.

Саме від свідомої та активної позиції дотичних суб’єктів залежить наскільки ефективно працюватимуть законодавчі нововведення та механізми захисту постраждалої особи по даній категорії справ. Участь у тренінгу дала можливість учасникам відрізняти конфлікт від домашнього насильства, ідентифікувати різні форми насильства, усвідомити важливість наявності нульової толерантності до проявів різного виду домашнього насильства.

Законодавчі новели потребують згуртування всіх дотичних суб’єктів, аналізу актуальної судової практики та напрацювання ефективних інструментів захисту постраждалої особи від самого початку криміналізації домашнього насильства. Впродовж заходу учасники мали можливість напрацювати дієві інструменти надання професійної правничої допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та познайомитися з особливостями роботи з такою категорією клієнтів.

26 лютого 2019 року у Кривому Розі випускниці Програми, адвокатки Тамара Бугаєць та Людмила Гриценко за підтримки Програми «Адвокат майбутнього» та за сприянням Ради адвокатів Дніпропетровської області провели семінар-тренінг «Домашнє насильство: особливості представництва постраждалих осіб» у приміщенні Донецького юридичного інституту МВС України. Захід проходив за підтримки Посольства США в Україні. Партнерами заходу стали Донецький юридичний інститут МВС України, Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області та Юридична клініка КЕІ. Ми щиро вдячні всім партнерам зя допомогу та сприяння.

Дуже важливо, що окрім адвокатів тренінг відвідали судді, представники поліції та співробітники департаменту у справах сім’ї. Адже напрацювання спільних та ефективних алгоритмів протидії та боротьби з домашнім насильством було однією з цілей заходу.

Суддя-спікер Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Вячеслав Мазуренко виступив з доповіддю та вів відкритий діалог з учасниками заходу.

З публікацією про семінар-тренінг на сайті Інгулецького суду можна ознайомитися за посиланням.

***

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконувався Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.