ГО «Адвокат майбутнього» за підтримки ЄС приєднується до консорціуму аналітичних центрів для підсилення України у процесі післявоєнного відновлення та на шляху до ЄС

За підтримки ЄС українські державні органи отримають експертну допомогу в сфері розробки політик та комунікації від об’єднання громадських організацій з метою подолання наслідків війни та наближення України до членства в ЄС.

ГО «Адвокат майбутнього» спільно з іншими відомим громадськими організаціями та аналітичними центрами України за підтримки ЄС розпочинають новий проєкт «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС» спрямований на підвищення спроможності Кабінету Міністрів та Верховної Ради у процесі подолання наслідків війни та на шляху до членства України в ЄС шляхом надання експертної та комунікаційної підтримки від громадських організацій щодо розробки та впровадження відповідних законів і політик.

«Громадянське суспільство завжди було надійним та важливим партнером Уряду на шляху європейської інтеграції. Діючи разом, ми досягаємо великих результатів. Після того, як Україна подала заявку на членство в ЄС, ми працювали як одна, неймовірно потужна, команда, чи то йшлося про заповнення опитувальника від ЄС, чи про просування європейського вибору України у країнах-членах ЄС. Надання статусу кандидата запустило процес вступу України до ЄС, що потребуватиме значної експертизи та внутрішньої мобілізації. Завдяки підтримці ЄС розпочався новий етап нашої спільної роботи – влади та громадськості – заради європейського майбутнього України», – зазначила про важливість проєкту Ольга Стефанішина, Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та єроатлантичної інтеграції України.

Зокрема, проєкт  надаватиме експертизу у таких питаннях:

  1.  розробка якісної політики реінтеграції біженців та ВПО;
  2. відновлення легітимного державного управління на звільнених від окупації територіях;
  3. подолання воєнних, післявоєнних та інших бар’єрів для доступу до правосуддя;
  4. вдосконалення політики державних закупівель та антикорупційної інфраструктури;
  5. розробка економічних реформ відповідно до воєнних та післявоєнних викликів.

ГО «Адвокат майбутнього» відповідатиме за експертну підтримку у подоланні воєнних, повоєнних та інших бар’єрів у доступі до правосуддя, формування відповідних пропозицій щодо організації правосуддя, дослідження впливу попередньої політики реформування прокуратури та формування пропозицій щодо наступних кроків у цій сфері. Метою нашої роботи буде посилення інституційної спроможності для судового захисту основоположних прав.

Така спільна та координована робота шести аналітичних центрів зможе якісну підтримку державі та забезпечити системний підхід у процесі післявоєнного відновлення та на шляху до членства в ЄС.

Проєкт втілюватиме об’єднання відомих українських громадських організацій та аналітичних центрів:

Лабораторія законодавчих ініціатив – аналітичний центр з багаторічною експертизою в питаннях демократизації, парламентаризму, політичної освіти та належного врядування.

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції в Україні.

Громадянська мережа ОПОРА – неурядова всеукраїнська організація громадського контролю та підтримки у сфері виборів, парламентаризму, освіти, управління спільною власністю, енергоефективності, місцевого самоврядування, а також всеосяжного впровадження принципу відкритих даних.

Адвокат майбутнього – громадська організація з практичним досвідом у сфері правового та судового розвитку, реформування сектору юстиції.

Центр економічної стратегії – неурядовий дослідницький центр з питань економічної політики.

ГО «Європейська правда» – незалежне українське медіа, яке спеціалізується на висвітленні новин щодо європейської тематики та євроінтеграції України.

Проєкт триватиме 12 місяців. Сума фінансового внеску ЄС – 1 054 304 євро.