Дмитро Кухнюк про скасування монополії адвокатів для Громадського радіо

У Верховній раді України зареєстровані проекти змін до Конституції. Проект під номером 1013 передбачає скасування закріпленого в 2016 році виключного права адвокатів (далі – монополія) представляти осіб в суді. Нагадуємо, що відповідно до статті 1312Конституції в редакції 2016 року монополія адвокатів в судах запроваджувалася поступово:

  • з 2017 року – у Верховному суді
  • з 2018 року – в апеляційних судах
  • з 2019 року – у судах перших інстанцій
  • з 2020 року – представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами

Про монополію адвокатів, законопроект про скасування монополії в Конституції та інші питання діяльності адвокатури в ефірі Громадського радіо експерт програми Дмитро Кухнюк говорив з головною редакторкою Громадського радіо та тренеркою четвертого модуля програми «Адвокат майбутнього» протягом 1 та 2 сезонів Тетяною Трощинською.

За посиланням ви знайдете текстовий опис інтер’ю та аудіофайл інтерв’ю, який радимо до прослуховування.

 

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

 Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

 Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.