Етика адвоката: Принципова позиція

Учасники та випускники Програми «Адвокат Майбутнього» діляться практичними кейсами застосування Правил адвокатської етики. Чи стали для них ПАЕ провідником в прийнятті рішення?

Своєю історією ділиться Наталя Нагорна, адвокатка, учасниця Програми «Адвокат Майбутнього».

Історія #3 Принципова позиція

«Адвокат, здійснюючи свою професійну діяльність, виступає носієм обов’язків (іноді суперечливих) щодо клієнтів, судів та інших державних органів, адвокатури загалом, окремих адвокатів та усього суспільства.

Однак найважливішим та водночас найскладнішим є завдання адвоката правильно побудувати відносини з людиною, яка чекає від нього допомоги. Тут мають бути застосовані не лише вищезазначені принципи діяльності захисника, але й увесь досвід та знання, набуті у процесі такої діяльності. Клієнт має довіряти своєму захиснику, бути впевненим в адвокатському авторитеті та вірити в його компетентність у відстоюванні прав клієнта.

Слід зазначити, що інколи під час прийняття адвокатом доручення клієнта та його виконання інтереси клієнта можуть суперечити адвокатській етиці (зокрема, спонукати свідків до надання завідомо неправдивих свідчень або використовувати особисті зв’язки для прямого чи опосередкованого впливу на суд тощо).

Наприклад, адвокат здійснює захист обвинувачуваного у вбивстві. Надаючи правову допомогу на досудовому слідстві, під час конфіденційного побачення підзахисний зізнався адвокату, що він насправді вчинив злочин, але буде категорично заперечувати свою причетність до вбивства. Він сповістив адвоката, що має інформацію про спроби його друзів на волі вплинути на потерпілих, щоб змусити їх відмовитися від претензій, а також про деякі обставини, про які він дізнався лише тепер, та які можуть докорінно змінити його становище у справі. Для цього необхідно допитати двох свідків, які раніше не були допитані, оскільки слідчий про них не знав. Адвокат був обурений аморальністю обвинувачуваного. Звісно, було дуже шкода потерпілих, однак повідомити будь-кому конфіденційну інформацію чи відмовитися від захисту з таких мотивів не можна. Адвокат повинен продовжувати захист за будь-яких обставин, навіть всупереч власним уявленням про совість і справедливість. Адвокат взяв пояснення у свідків, які повідомили, що погоджуються надати відомості щодо невинуватості підзахисного, але вони є недостовірними. Адвокат роз’яснив клієнту і свідкам, що за надання завідомо неправдивих показань свідок притягується до кримінальної відповідальності, а також що необхідно використовувати інші законні методи захисту. На це останній погодився.

Дійсно, для клієнта головне – досягти бажаного результату, а способи його досягнення не завжди важливі. У разі відмови адвоката від використання методів і способів, неприпустимих з позиції Правил адвокатської етики, між клієнтом та адвокатом може виникнути конфлікт. Тому адвокат повинен донести до клієнта, що неприпустимо використовувати незаконні методи досягнення результату. Потрібно надати клієнту повну інформацію про перебіг справи, про можливі та законні методи її вирішення.

Для мене важливо дотримуватися основних принципів адвокатської етики. Бути незалежною та вільною від будь-якого зовнішнього впливу, тиску чи втручання в мою діяльність як адвоката (зокрема, з боку державних органів), а також від впливу своїх особистих інтересів. Дотримуватися законності у своїй професійній діяльності, керуватися законодавством України, сприяти утвердженню та практичній реалізації принципів верховенства права. Не давати клієнту поради, свідомо спрямовані на полегшення скоєння правопорушень. У приватному житті я вважаю обов’язком дотримуватися закону та інших до цього закликаю».

Опубліковано у тижневику «Юридична газета».

***

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.