Стартує програма професійного розвитку «Адвокат Майбутнього»

КИЇВ – 10 листопада 2016 року. Відбулася презентація програми «Адвокат Майбутнього» — першої всеукраїнської програми професійного розвитку адвокатів, спрямованої на підвищення якості правничої допомоги, ефективного впровадження реформ у сфері правосуддя та розвитку юридичної спільноти в Україні.

Серед ключових модулів програми «Адвокат Майбутнього» — робота з клієнтом, взаємодія з колегами — процесуальними опонентами в суді, комунікація у юридичному співтоваристві, а також зв’язки з громадськістю та медіа. Навчання буде безкоштовним для всіх адвокатів.

Учасниками програми зможуть стати адвокати з усієї України, які мають стаж адвокатської діяльності більше двох років, здійснюють активну громадську діяльність, були залучені до процесів покращення  надання правничої допомоги,  мають власне бачення та ідеї щодо реформ у сфері правосуддя й готові працювати над вдосконаленням правової системи країни.

Відбір учасників проводитиметься шляхом анкетування та, за необхідності, інтерв’ю. Заявки для участі в першому пілотному проекті приймаються до 9 грудня 2016 року включно. Старт навчання заплановано на лютий 2017 року та проходитиме у чотирьох містах країни – Києві, Львові, Одесі та Харкові.

«За 8 років активної роботи в Асоціації правників, ми презентували та реалізовували багато цікавих проектів. Проте «Адвокат Майбутнього» буде наймасштабнішим. За першу хвилю програми ми відберемо 100 адвокатів з усієї України, які протягом року пройдуть чотири навчальні сесії. Звертаюсь до всіх адвокатів, незалежно від міста проживання, подавайтесь на програму. Ми будемо слідкувати, щоб максимальна кількість адвокатів з регіонів взяла участь у навчанні. І для киян тут буде найбільша конкуренція», — зазначив Президент АПУ Денис Бугай, — «Основний критерій для адвоката – наскільки він готовий стати агентом змін та виступити лідером нового часу».

«Відмінність цієї програми від інших навчальних продуктів полягає у тому, що у ній не буде нічого про матеріальне та процесуально право, нічого того, чому юристів вчать у вищій школі. Натомість, тут адвокати зможуть опанувати так звані «м’які навички», які їм необхідні для того, аби бути успішними та ефективними представниками професії, лідерами у правовій спільноті», — розповів керівник програми Андрій Вишневський.  За його словами програма «Адвокат Майбутнього» є відповіддю на нові вимоги, яке висуває до представників професії українське суспільство». Сьогодні юрист повинен бути не лише ефективним провайдером правових послуг,  а й формулювати свою позицію стосовно реформ, які відбуваються у правовій сфері, та вміти ефективно донести свою позицію», — зазначив пан Андрій.

Андрій Вишневський зазначив, оскільки проект пілотний, готових відповідей немає. Тому програма жива та її тіло чутливе до потреб аудиторії, з якою вона працює. Відбір тренерів, так само як і учасників, відбуватимуться під час програми. Серед тренерів будуть та українські експерти, які є практикуючими спеціалістами, в тому числі бізнес-тренери, консультанти, психологи, юристи, адвокати, викладачі університетів.

Голова Правління Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу Вікторія Мітько зауважила, що треба усвідомити те, що всі учасники правосуддя є колегами та всі слугують єдиній справі – закону. Важливо перейти в стан співпраці між представниками адвокатської спільноти та правоохоронної системи. Тому програма покликана відібрати тих адвокатів, які розуміють, що адвокат, як і лікар, не може дозволити собі зупинитись в професійному розвитку. Адвокат – це поняття цілодобове,  а не з 9.00 до 18.00. Це не тільки глибокі знання матеріального та процесуального права.  Перш за все, адвокат – це честь, гідність та повага».

«Ми у проекті «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який фінансується Урядом Канади, віримо, що якість правової допомоги в Україні залежить не лише від правових знань адвокатів, а й від їх компетенцій, здатності об’єднуватися та співпрацювати з колегами, обмінюватися досвідом, просувати кращі практики захисту прав людини», — зазначила менеджер проекту Оксана Кікоть  про мету підтримки програми «Адвокат Майбутнього».

Вона повідомила, що до розробки програми були залучені експерти Канадської асоціації юристів, які навесні цього року перебували в Україні з метою вивчення потреб адвокатів у навчанні та розвитку, та які мають багаторічний досвід розробки подібних тренінгових програм.  «Ми сподіваємося, що  ця програма також буде сприяти встановленню зв’язків та обміну досвідом між юридичними спільнотами Канади та України, а в довгостроковій перспективі – покращенню доступу до правосуддя для населення України», — зазначила Оксана Кікоть.

Програма «Адвокат Майбутнього» буде реалізовуватися Асоціацією правників України (АПУ) та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу (BALAP) за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги, та фінансується Урядом Канади.

Нагадаємо, що презентація концепції програми «Адвокат Майбутнього» відбулася 1 червня 2016 року за підсумками низки оціночних сесій експертів Канадської асоціації юристів (СВА), які проходили в Києві, Львові та Одесі навесні 2106 року.