Віталій Наконечний: Законопроект №1210 виключає можливість подвійного обліку та оподаткування адвокатів

Випускник програми «Адвокат майбутнього», адвокат Віталій Наконечний, проаналізував законопроект №1210  щодо внесення змін до Податкового кодексу. Його ухвалення може вплинути на оподаткування адвокатів.

Адвокати зможуть бути зареєстровані як фізичні особи-підприємці, у випадку ухвалення законопроекту №1210, зареєстрованого в парламенті наприкінці серпня.

Ініціатором відповідного проекту закону став голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За словами Віталія Наконечного, проект містить ряд соціально важливих положень. Серед них є такі, що дозволять вирішити ряд проблем в оподаткуванні адвокатівта інших самозайнятих осіб.

«Наразі контролюючі органи додатково обліковують фізичних осіб-підприємців, які є адвокатами, як осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність. Внаслідок таких дій податківці незаконно здійснюють подвійне нарахування єдиного соціального внеску, що підтвердив Верховний Суд, розглянувши зразкову справу 02.09.2019 р. (№ 520/3939/19)», – каже Наконечний.

Натомість проект закону Гетманцева пропонує обліковувати фізичних осіб-підприємців, які є адвокатами, як ФОПів з ознакою провадження«незалежної професійної діяльності» (п. 65.9). Таким чином, буде виключена можливість подвійного обліку та оподаткування.

«Додатковою користю від прийняття цієї норми є те, що вирішиться ще одне дискусійне питання: чи може адвокат бути зареєстрованим як ФОП? Так, може», – зазначає Наконечний.

«На жаль, текст проекту не вносить зміни в пп. 14.1.226 Податкового кодексу України, який передбачає, що «незалежна професійна діяльність» наявна за умови, що така особа не є фізичною особою – підприємцем. Таким чином, залишається суперечність між п. 65.9 проекту та пп. 14.1.226 цього кодексу», – додає він.

Крім того, з боку контролюючих органів поширена практика донарахувань єдиного соціального внеску, штрафів адвокатам, які зупинили незалежну професійну діяльність або здійснюють її у формі адвокатських бюро/адвокатських об’єднань.

«Законопроект пропонує зазначити, що запис про припинення підприємницької діяльності ФОПа чи незалежної професійної діяльності фізичної особи здійснюється у разі зупинення незалежної професійної діяльності або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу (пп. 65.10.2). Якщо проект стане законом, що найімовірніше, то таких проблем у адвокатів не виникатиме», – зауважує Наконечний.

Додатково проект закону пропонує встановити, що адвокати є платниками податку на прибуток підприємств, якщо вони здійснюють виплату нерезиденту з доходу із джерелом його походження з України.

Як наслідок, адвокати повинні будуть утримувати податок з доходів нерезидентів і подавати відповідну річну декларацію (пп. 133.1.4, п. 137.5, пп. 141.4.2, 141.4.4 -141.4.6).

«Це положення є соціально справедливим, оскільки усуває законодавчу прогалину Податкового кодексу України, коли юридичні особи утримують цей податок, а ФОП та самозайняті особи – ні (п.п. 137.1 та 137.3 ПК України)», – переконаний Наконечний.

 

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

 Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

 Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.