Етика адвоката: Спокуса легкої перемоги

Учасники та випускники Програми «Адвокат Майбутнього» діляться практичними кейсами застосування Правил адвокатської етики. Чи стали для них ПАЕ провідником в прийнятті рішення?

Першою історією поділився Олексій Шамов, адвокат, учасник Програми «Адвокат Майбутнього».

Історія #1 Спокуса легкої перемоги

«Стандарти поведінки у професійній адвокатській спільноті мають бути дотримані навіть у тому випадку, коли здається, що, відступивши від цих стандартів, можеш змінити світ на краще. Наводжу випадок з власної практики.

Я представляв інтереси фермера, який потребував захисту прав на землю проти посягань іншого, більш потужного аграрного підприємства. Суди тривали протягом майже 2-х років. Кожна сторона мала можливість змінювати стратегію, застосовувати нові тактичні прийоми та поповнювати доказову базу. Зрештою, у двобої настав клінч – і ми уклали мирову угоду.

Після завершення справи керівництво колишнього опонента звернулося до мене з проханням представити їхні інтереси в іншому спорі. Фактично вони мали намір відібрати земельний масив в іншого фермера. Оцінюючи можливість прийняття доручення, я мав доступ до внутрішніх документів замовника. Дійшовши суб’єктивного висновку, що намір останнього розпочати судовий процес проти іншого фермера є недобросовісним, а ймовірність досягнення бажаного результату – сумнівною, я відмовився від прийняття цього доручення. Згодом я дізнався, що це аграрне підприємство все-таки вчинило щодо згаданого фермера низку дій, внаслідок чого суперечка дійшла до суду.

Саме тут виникла ситуація, що є ілюстрацією до однієї зі статей Правил адвокатської етики. Жертва нападу абсолютно випадково звернулася до мене за захистом від дій вищевказаного аграрного підприємства. Знання внутрішньої ситуації підприємства-нападника з його слабкими місцями в обраній стратегії дозволяла мені не лише захистити права фермера, але й створити для нападника вкрай невигідну ситуацію зі значними матеріальними та репутаційними втратами.

Однак я не міг прийняти доручення на захист фермера. Згідно зі ст. 20 ПАЕ, адвокат не має права прийняти доручення, якщо конфлікт інтересів пов’язаний з тим, що адвокат отримав від іншого клієнта конфіденційну інформацію, що охоплюється предметом адвокатської таємниці або захищається законодавством в інший спосіб, яка має перспективу бути використаною у процесі надання правової допомоги новому клієнту. Відповідно до ст. 22 ПАЕ, у разі відмови від прийняття доручення адвокат зобов’язаний зберігати конфіденційність інформації, яку отримав від клієнта або іншої особи, яка звернулася в інтересах клієнта з пропозицією укласти договір. Отримані в цьому процесі відомості складають окремий предмет адвокатської таємниці.

Адвокат не має права прийняти доручення, якщо конфлікт інтересів пов’язаний з тим, що адвокат отримав від іншого клієнта конфіденційну інформацію. Усвідомлюючи потребу особи в якісному юридичному захисті, єдине, що я міг собі дозволити в цій ситуації, це порадити йому звернутися до відомих мені адвокатів, у порядності та професіоналізмі яких не було сумніву.

Сподіваюся, цей випадок буде корисним для колег-адвокатів та всіх, хто має намір приєднатися до адвокатської спільноти».

Опубліковано у тижневику «Юридична газета».

***

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.