Шлях до справедливості: терни моралі?

23-24 листопада 2018 року Програма «Адвокат Майбутнього» провела свій ключовий і найцікавіший у цьому сезоні міжмодульний захід — семінар з філософії права на тему «Шлях до справедливості: терни моралі?».

Участь у семінарі взяли визнані експерти – історики філософії: Андрія Баймейстра, доктор філософських наук, професор кафедри теоретичної і практичної філософії та Світлана Матвієнко, голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, кураторка одного з найбільш успішних освітньо-мережевих проектів в Україні – Української школи політичних студій. Захід пройшов за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

Чи міркуєте ви над питаннями філософії права? Чи вважаєте їх важливими для практикуючого юриста? Як визначити поняття справедливості у ХХ столітті? Ці питання стали наріжним каменем дводенної роботи семінару. Учасники разом з експертами дискутували на теми «Тіло та публічність: призма літератури, мистецтва та філософії» та «Справедливість, спільне благо і виклики найближчого майбутнього».

КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ СЕМІНАРУ

Анна Круглякова

Філософія права дає нам світоглядне поняття права, виявляє його роль та розкриває сутність і значення для всіх і кожного. Філософія дозволяє побачити дух закону.

Семінар справив на мене захоплююче враження, адже такі поняття як справедливість та мораль досі є актуальними у нашому суспільстві. Нові тенденції у правопізнанні вимагають перегляду традиційних уявлень про закон як єдине джерело справедливості і формування особливого підходу до визначення у всій сукупності тенденцій та концепцій праворозуміння. Справедливість відображає конкретно-історичні уявлення про належну міру відповідності між діянням і відплатою. Справедливість – це базова доброчесність, в той час як право розглядається як виразник справедливості як спосіб її об’єктивізації у суспільних відносинах. Згадування ідей та поглядів мислителей різних епох дало можливість простежити динаміку змісту цього поняття.

Справедливість як субстанційна основа права, підґрунтя усієї правової системи позначає ідеальний стан належної правової впорядкованості суспільних відносин. Справедливість можна розглядати як ідею, що покликана гармонізувати і вдосконалювати систему права, як правовий ідеал до реалізації якого слід прагнути.


Алла Ширант

Захід був наповнений змістовними дискусіями щодо поняття справедливості. Оскільки справедливість є поняттям суто філософським, дуже корисним є дослідження як історії розвитку підходів до розуміння цього понятті, так і її сучасне розуміння. Роздуми на цю тему особливо корисні для правників, тому що метою правозастосування є відновлення справедливості.

 

 


Володимир Павленко

Андрій Баумейстер – Бог! Перший день семінару мав бути раніше. Я би ставив цей курс на самий початок Програми – як основу. Філософ змушує думати, надихає. У свою чергу, Світлана Матвієнко дуже мотивує до відкриття невідомих сторінок в філософії, історії, культурології.

Завдяки своїй ерудиції та вмінню системно мислити, Андрій та Світлана надихають до саморозвитку не лише у сфері юридичних компетенцій.

 


Роман Шпирка

Філософія ще ніколи не була такою захоплюючою! Це було про справедливість, і це було про людину, перш за все. Я переконаний, що саме філософія права має стати фундаментом юридичної освіти в Україні. Є річ, про яку ми – адвокати – в повсякденній роботі маємо пам’ятати завжди: юриспруденція без духу права – пуста.

 

 


Ірина Гроза

Націленість нашого суспільства на охорону прав людини, на виключення свавілля і безправ’я особистості передбачає зміцнення законності як базової підстави формування правової держави і реалізації справедливості. Ще древні римляни говорили: «aequum et bonum est lex legum» («справедливість і загальне благо є законом законів»), підкреслюючи тим самим роль ідеї справедливості, яка співзвучна законності. І може здатися вірним твердження «що справедливо, то і законно», однак практика і досвід показують, що не всі законне може бути справедливим.

Наскільки адвокату потрібна філософія і чи може він обійтися без цього знання? Наша робота безпосередньо пов’язана із творчістю, людьми, знаннями. Вважаю, що для нашої професії, більше ніж для більшості інших, важлива широта світогляду. Хороший, успішний, висококваліфікований адвокат завжди повинен бути готовий вирішувати нестандартні, нетривіальні завдання і це вимагає широкого погляду на речі. Чим краще ми підготовлені інтелектуально і всебічно розвинені, тим якісніше будуть результати нашої роботи.

Наше законодавство часто заплутано і відповідь на багато питань доводиться шукати за аналогією, додумувати, іноді створювати самостійно і відстоювати такі відповіді в судових позовах. Нерідкі ситуації, коли на практиці існують дві і більше відповіді, які однаково підтримуються суддями. Тут потрібне певне виховання думки, здатність орієнтуватися в складних інтелектуальних схемах. У цьому плані філософія може відкрити всі двері, розширити горизонти світогляду адвоката.

Участь у міжмодулі «Шлях до справедлівості: терни моралі?» дозволила мені іншими очима поглянути на науку філософії, подарувала нові горизонти, цілі і прагнення, надихнула на вивчення раніше невідомих мені знань.

 

***

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.