Вадим Семенов та Микола Стоянов оскаржують до суду Порядок підвищення кваліфікації адвокатів 

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом адвокатів Вадима Семенова та Миколи Стоянова до Ради адвокатів України, котрі оскаржують Порядок підвищення кваліфікації адвокатів. Микола Стоянов та Вадим Семенов є випускником та учасником програми «Адвокат майбутнього»

Позивачі вважають, що затверджуючи Порядок підвищення кваліфікації адвокатів у новій, нині чинній редакції 14 лютого 2019 року, Рада адвокатів перевищила свої повноваження.

А саме:

  • наділила приватну організацію – Вищу школу адвокатури НААУ – владними та контрольними повноваженнями;
  • визначила внесок на користь Вищої школи адвокатури (у розмірі 50 мінімальних заробітних плат) за акредитацію сторонніх операторів з підвищення кваліфікації;
  • встановила також внесок на користь Вищої школи адвокатури за опрацювання та облік залікових балів та видачу відповідних сертифікатів;
  • обмежила право адвокатів на вибір оператора підвищення кваліфікації. Вони зобов’язані отримати 50% залікових балів виключно під час заходів організованих операторами підвищення кваліфікації адвокатів (органами адвокатського самоврядування та Вищою школою адвокатури);
  • зобов’язала адвокатів в першій рік після отримання свідоцтва пройти платну модульну програму «Молодий адвокат», розроблену Вищою школою адвокатури;
  • встановила обов’язок адвокатів, у випадку поновлення адвокатської діяльності, пройти спеціальні платні курси підвищення кваліфікації за програмою Вищої школи адвокатури.

«Ані Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ані Положення про Раду адвокатів України не передбачає повноважень Ради адвокатів України наділяти владними або контрольними функціями, делегувати свої повноваження, надавати адміністративні функції третім особам, які не входять в систему органів адвокатського самоврядування», – зазначається в позові.

А тому адвокати просять суд скасувати відповідні норми Порядку підвищення кваліфікації адвокатів. Позивачі закликають інших адвокатів виступити в якості третіх осіб у позові.

Разом з тим, у порядку денного засідання Ради адвокатів, що відбулося в Одесі 20-21 вересня, йдеться про внесення змін та доповнень до Порядку підвищення кваліфікації адвокатів.

Нагадаємо, новий Порядок підвищення кваліфікації адвокатів передбачає, що адвокати зобов’язані:

– в перший рік діяльності пройти Модульну програму «Молодий адвокат», яку розробляє та реалізовує Вища школа адвокатури НААУ;

– в перші три роки – підвищувати кваліфікацію на рівні 16 годин на рік.

Всі інші адвокати повинні підвищувати кваліфікацію на рівні 10 годин на рік.

Кожного року (з 1 січня по 31 грудня) адвокат повинен набрати необхідну кількість залікових балів. У разі недостатньої кількості балів Вища школа адвокатури зобов’язана проінформувати раду адвокатів регіону та відповідну кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури про порушення даного Порядку.

Якщо адвоката притягнуто до дисциплінарної відповідальності за порушення Правил адвокатської етики, Кваліфікаційна дисциплінарна комісія адвокатів або Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури можуть зобов’язати адвоката пройти спеціалізоване додаткове підвищення кваліфікації з питань адвокатської етики у Вищій школі адвокатури. Адвокат зобов’язаний пройти таке навчання протягом трьох місяців з дати винесення рішення комісією. Порушення адвокатом порядку навчання без поважних причин вважається невиконанням рішення органу адвокатського самоврядування, тобто дисциплінарним проступком.

 

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.