Заходи щодо практики ЄСПЛ у Херсоні та Запоріжжі

18 серпня 2018 року у місті Херсон випускниця першої сотні Програми «Адвокат Майбутнього» Віра Михайленко виступила під час V Регіонального форуму «Таврійські зорі» з доповіддю на тему: «Операція «Провокація»: європейські стандарти і національна практика у кримінальному провадженні».

Захід організували Асоціація адвокатів України та Рада адвокатів Херсонської області. У своїй доповіді Віра Михайленко проаналізувала проблемні питання контролю над вчиненням злочину у національному кримінальному провадженні, висвітлила підходи Європейського суду в питаннях, пов’язаних з провокаціями (підбурюванням) до вчинення злочинів. На додачу до цього, адвокат представила огляд прецедентної практики ЄСПЛ та національної судової практики.

Цього ж місяця, 30-31 серпня, Віра Михайленко долучилася до дводенного тренінгу у Запоріжжі для адвокатів системи безоплатної правової допомоги Донецької і Запорізької областей. Тема заходу була визначена таким чином: «Захист прав ВПО та осіб, що постраждали внаслідок конфлікту на сході України: практика Європейського суду з прав людини».

Під час тренінгу, зокрема, були розкриті питання захисту права на життя, на свободу і особисту недоторканість, на справедливий суд, на повагу до приватного і сімейного життя, права власності тощо. Учасники виробляли навички використання практики ЄСПЛ в українській практиці у справах, пов’язаних з конфліктом на сході України.

Захід було організовано і проведено Норвезькою радою у справах біженців (NRC) за участі УВБК ООН у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

***

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.